Varaa aika
Asentohuimaus » FYSIKA - Perniön fysioterapia- ja kuntokeskus

Asentohuimaus

Hyvälaatuinen asentohuimaus johtuu sisäkorvan tasapainoelimen toiminnanhäiriöstä. Se saattaa tulla yöllä tai aamulla kun ihminen vaihtaa sängyssä asentoa. Jotkut henkilöt kärsivät lapsuudesta asti epämääräisestä keinuttavasta tunteesta. Oireena on toistuva huimaus joka liittyy pään asennon muutoksiin. Huimausoire kestää tyypillisimmin 10-20 sek ja sitten se helpottaa – kunnes pään asennon muuttaminen tuo uuden huimausoireen. 

Muita oireita saattavat olla näkökentän hämärtyminen, hahmottamis- ja koordinaatiokyvyn heikkeneminen, osalla huimaukseen liittyen saattaa olla pahoinvointia ja oksentelua. Oireet voivat olla voimakkaimmillaan pelottavia ja aiheuttaa jopa paniikintunteen. Vaaratilanne voi seurata jos henkilölle tulee esim. autoa ajaessa asentohuimausoireita. 

Asentohuimauksen aiheuttaa sisäkorvan kaarikäytävään kulkeutunut sakka, joka liikkuessaan antaa herkille aistinsoluille väärää informaatiota pään liikkeistä. Syytä ei tunneta mutta se näyttäisi ainakin osittain olevan perinnöllistä. Asentohuimauksella ei ole mitään tekemistä kuulon kanssa eikä se vaurioita sitä. Hankalista oireista huolimatta hyvälaatuinen asentohuimaus ei ole vakavan sairauden merkki eikä se vaaranna terveyttä. Se on melko yleinen, yleensä ikääntyvien ongelma. Vajaa puolet ihmisistä saa elämänsä aikana jonkinasteisen asentohuimauskohtauksen. 

Toisilla saattaa olla oireita jo lapsuudesta asti, tyypillisiä näille ihmisille on etteivät he viihdy keinuissa tai karuselleissa, eivät pysty lukemaan autossa, saattaa olla myös lukihäiriö ongelmaa koulussa. Monet oppivat välttämään tilanteita joissa tulee hankalia oireita, eivätkä he edes tiedä sairastavansa asentohuimausta. 

Hyvälaatuisen asentohuimauksen diagnoosi voidaan tehdä fysioterapeutin suorittaman testin avulla eikä siihen tarvita laboratorio- tai kuvantamistutkimuksia. Lääkehoitoa ei tarvita vaan hoidoksi annetaan itse tehtynä asentohoito-ohjeet. Nämä liikesarjat auttavat tutkimuksien mukaan 80% asentohuimausoireista kärsiviä. Joskus ohjeita on tarpeellista noudattaa vain pari viikkoa, toisille niistä tulee loppuelämän kaveri. Hoidossa käytetyt liikesarjat riippuvat siitä missä kolmesta kaarikäytävästä sakka on oireita aiheuttamassa ja kummasta puolesta on kyse. 

Hoidon jälkeen saat mukaasi kirjalliset ja kuvalliset ohjeet mutta voit tulostaa myös tästä itsehoito-ohjeet > Vasemmalta sivulta valitse 3. KOTIHOITO > Hoito-ohjearkisto > tulee näkyviin asiakirjoja jotka ovat eri kaarikäytäville, joko oikean tai vasemman puolen oireilulle. (http://www.readingoci.org/roci_data/index.html)Fysika Perniön fysioterapia- ja kuntokeskus Oy | Haarlantie 2, Perniö | Puh. 040 500 6797 | info(at)fysika.fi tai etunimi.sukunimi(at)fysika.fi 

©2019 Fysika - Kaikki oikeudet pidätetään