Varaa aika
Faskiamanipulaatio » FYSIKA - Perniön fysioterapia- ja kuntokeskus

Faskimanipulaatio

Käytämme italialaisen fysioterapeutin Luigi Steccon menetelmää faskiamanipulaatio® Stecco. Hänen yli 40 vuoden tutkimisen ja kliinisen työn tulosta on Suomessa opetettu vuodesta 2012 lähtien englannin kielellä ja 2014 eteenpäin suomeksi. 

Faskia eli peitinkalvo tai sidekudoskalvo on kudos, joka jaetaan kolmeen eri tyyppiin: pinnallinen, syvä ja viskeraalinen eli sisäelimiin liittyvä faskia. Kullakin tyypillä on omat ominaisuutensa ja suhteet niitä ympäröiviin rakenteisiin. Tutkijat eri puolilla maailmaa ovat todenneet, että faskialla on tärkeä osuus tuki- ja liikuntaelinten toimintahäiriöissä. Faskialla on osuutta esim. motorisessa kontrollissa yhteistyössä keskushermoston kanssa sekä proprioseptiikassa eli kehon asentoaistimuksessa. 

Faskiaa on joka puolella ihmiskehoa, ja se yhdistää lihaksia toisiinsa toiminnallisiksi ketjuiksi. Se on rakentunut aaltomaisista kollageeni- ja elastiinisäikeistä, jotka ovat järjestyneet erillisiksi kerroksiksi. Kollageenisäikeiden ansiosta faskia voi venyttyä ja elastiset säikeet taas palauttavat sen alkuperäiseen lepotilaan. Ongelmia voi tulla erilaisista syistä johtuen esim. faskian eri kerrosten liukumisessa toisiinsa nähden. Tilaa kutsutaan densifikaatioksi. 

Faskiamanipulaatiossa perusajatus on tunnistaa tämä tarkka, paikallinen faskian alue, joka liittyy tiettyyn rajoittuneeseen liikkeeseen tietyssä nivelessä. Kun tämä rajoittunut liikkeen suunta on löytynyt, voidaan tunnistaa paikallinen faskiassa oleva densifikoitunut alue ja hoitaa sitä manuaalisesti paikallaan pysyvällä hierontaotteella. Tällä hieronnalla pyritään kitkan ja lämmön avulla palauttamaan liukuminen eri kerrosten väliin ja näin palauttamaan liikkeen laajuus ja kivuttomuus. 

Lähde ja tarkempaa tietoa: Tiina Suopanki-Lahtinen www.fasciamanipulaatio.fi


Fysika Perniön fysioterapia- ja kuntokeskus Oy | Haarlantie 2, Perniö | Puh. 040 500 6797 | info(at)fysika.fi tai etunimi.sukunimi(at)fysika.fi 

©2019 Fysika - Kaikki oikeudet pidätetään